‘Nieuwegein verstedelijkt en vergroent’ of toch niet?

Nieuwegein verstedelijkt en vergroent. Dit is de titel van de Omgevingsvisie van Nieuwegein. Kan dat dan beide samen? Hoe ziet dat eruit? Ziet u vergroening of ontgroening? Laat het onze redactie weten.

Vaak gaan veranderingen heel geleidelijk en weet je meestal niet meer hoe het eruit zag voor de verandering. Gelukkig kun je via Google Maps terugkijken en zien wat er veranderd is. Twee foto’s van dezelfde plek maar van verschillende tijden worden door Bert Dijkstra opgezocht in Google Maps en hier geplaatst. Oordeel zelf.

De bovenstaande foto is genomen in oktober 2009 en de onderste, op dezelfde lokatie in november 2022. Een kleine 13 jaar later! De foto’s zijn genomen aan de Graaf Rupertlaan in de wijk Fokkesteeg.

Vergroenen

Bert Dijkstra: ‘Deze 2 foto’s zijn zoals goed is te zien van de Graaf Rupertlaan. Graaf Rupert, zo vertelt de legende, hield veel van bomen en ander groen. Rondom zijn kasteel had hij daarom een prachtige bomentuin laten groeien. Nee, onzin, op internet kon ik niets vinden over graaf Rupert. Wat we wel kunnen zien is dat de Graaf Rupertlaan het met heel wat minder groen moet doen dan in 2009.’

‘In november 2022 ziet het er kaler uit. Er is wat jonge aanplant maar of dat weer net zo veel groen terug geeft na verloop van tijd? Ook vraag ik me af wat voor impact het heeft op de bewoners van dat groen, zoals zangvogels. In mijn eigen buurt hoorde ik vroeger ‘s morgens en ‘s avonds in het voorjaar merels zingen. Nadat de gemeente en Rijkswaterstaat de boel rigoureus hebben aangepakt hoor ik in het voorjaar geen merels meer. Ik moet denken aan een interieur dat na een paar jaar uit de mode is en dat dan alles vervangen wordt door een interieur volgens de nieuwste mode die dan over een paar jaar ook weer de deur uit moet. Is dat een verstandige manier om met groen om te springen?’

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk